Intre lunile septembrie- noiembrie 2021 a avut loc sezonul de toamnă Creative Night Talks cu accent pe industriile creative şi culturale din Timişoara. Cofinanţare din partea Primăriei Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara.

❖ Speakeri:

Oltea Zambori (PR cultural), Oltea Zambori e specialist în comunicare culturală, pe care o practică de aproape 10 ani. A lucrat cu evenimente de amploare în România, conducând departamentele de comunicare, artist care sau CSR, cum ar fi: PLAI Festival, JazzTM, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Custom Reșița, ARTmania, East European Music Conference, Romanian Music Export, BIAF, Electric Castle. În 2017 a pus bazele BMagency, prima agenție din România care se ocupă exclusiv de comunicarea evenimentelor culturale și producție de eveniment, iar în 2018 a fost desemnată PR Professional of the Year în cadrul Galei Romanian PR Award.

Sorina Jezca (ArtEncounters & Fundatia Triade), Sorina Jecza, membră fondatoare și președintă a Fundației Interart Triade, co-fondatoare a Fundației Art Encounters și co-organizatoare a Bienalei de artă contemporană Art Encounters (2015-2021). Este doctor în arte vizuale, cu studii de formare europeană în domeniul managementului cultural la Bruxelles.

Deține o experiență relevantă în managementul cultural și este organizatoare a peste 200 de expoziţii – fie în spațiul expozițional propriu, fie în parteneriat cu principalele muzee de artă din țară (Timișoara, Cluj, Craiova, Oradea, Palatele Brâncovenești Mogoșoaia), sau instituții similare din străinătate (Centrul Cultural Rueil Malmaison/Franța, Ministerul Culturii Baden-Würtenberg/Germania, Centrul Babel Utrecht/Olanda, Galeria Diehl Berlin/Germania, Muzeul de Artă Contemporană Varșovia, Muzeul MUMOK Viena, Festivalul Danube Dialogue si altele. Sorina Jecza este susținătoare a programului Juventus de promovare a artei emergente și are un rol activ în prezentarea artei româneşti în străinătate.

Implicarea i-a fost recunoscută și apreciată prin numeroase premii și titluri onorifice primite de-a lungul timpului, atât în țară, cât și în afara ei.

Florin Cobuz (cofondator NOD si membru al juriului DIPLOMA), Florin a studiat și practicat arhitectura, însă de mai bine de 10 ani a luat calea antreprenoriatului în domenii conexe arhitecturii. Dupa Punkt Studio, biroul de proiectare fondat în ultimul an al facultatii, a urmat în 2008 The Plot, un studio de imprimare pentru studenți și arhitecți, care a evoluat în atelierele de printare și machetare ale Universității de Arhitectură Ion Mincu. După ce a câștigat experiență în proiectare, prototipare și design, a început câteva proiecte complementare care au aveau ca scop dezvoltarea  proiectelor și ajutarea companiilor în a avea acces la resurse, echipamente și servicii profesionale. 

În 2013 a cofondat Tegmark – o companie de vizualizare 3d de arhitectura care lucrează cu cele mai mari companii de arhitectură din lume. 

În 2015, la nivel local, proiectul Nod makerspace s-a concretizat într-un spațiu fizic de 2000mp și apoi într-un ecosistem dinamic care adună designeri, artiști, ingineri, inventatori și le oferă acces la scule, echipamente, know-how și la o comunitate de antreprenori. La scurt timp, spațiul Nod makerspace  a fost completat prin deschiderea Mater – prima bibliotecă de materiale din Sud-Estul Europei, Workwork – departamentul de producție al Nod, Level-Up – programul de accelerare pentru start-up-uri, Makershop – magazinul  online pentru producători și designeri, și make4.ro – platforma online pentru producători, furnizori, ateliere și fabrici. Din 2020, designul de obiect a ocupat o mare parte din timpul său. Împreună cu alti designeri și antreprenori, a lansat prin crowdfunding o serie de obiecte apreciate international. Cu Tika – the Modular Design Set a caștigat premiul pentru design de produs al Romanian Design Week, iar BeYou Chair a fost pre-comandat de peste 20k de clienti in primele 6 luni de la lansare.

Alin Rotariu (cofondator festivalul SIMULTAN). Alin Rotariu este artist vizual, designer, curator și producător cultural, co-fondator al platformelor Simultan și JazzUpdates trăiește și lucrează în Timișoara, cyberspace, uneori și în vacanță. Pasionat de bricolaj și explorarea tehnicilor experimentale de producție interdisciplinară, survolează diverse domenii creative care îmbină arta și noile tehnologii de producție artistică, trecând prin design 2D/3D, design ambiental și arhitectură, butaforie și instalații multimedia în artele spectacolului, unelte în fabricație digitală sau bricolaj DIY.

Mariana Nicolae ( promotor al industriilor creative cu renume international). Mariana Nicolae fructifică experiența acumulată în mulți ani de presă, ani care i-au dat satisfacții profesionale și ocazii cu adevărat speciale de a face exact ceea ce îi place: să scrie despre design, trend-uri, arhitectură, tehnologii inovatoare, brand-uri, evenimente ori personalități. A învățat enorm nu doar despre minunatul univers al designului, ci și despre ce se află dincolo de un nume de succes, de un produs excepțional sau de un eveniment de răsunet. Traiectoria ei profesională ca jurnalist este una extrem de onorantă, căci întotdeuna a căutat să își asocieze imaginea cu publicații cu o probitate editorială incontestabilă. Numele ei este legat de ziarul Cotidianul, revista Privirea, ziarul Metrobus, revista Casa Noastră și marea sa pasiune, în care a investit timp de aproape 20 de ani toată experiența ei, revista Casa Lux.

Diana Caducenco & Oana Simionescu (FABER Timisoara), Diana Caducenco activează ca specialist în comunicare și relații publice la centrul cultural Faber.community și ca specialist în marketing digital la agenția Debordant. Este masterandă în Mass-media și relații publice, absolventă a Universității de Vest. A acumulat experiență în PR și comunicare pe plan național și internațional, participând la stagii de practică în instituții, centre culturale și organizații non-guvernamentale din România (Institutul Francez Timișoara), Franța (Universitatea Paul Valery Montpellier) și Grecia (Fix in Art).

dr. Andreea Grecu (manager cultural). Andreea Grecu lucrează din 1999 în sectorul non-guvernamental pentru asociații culturale şi uniuni profesionale din domeniul teatrului, dansului contemporan, educaţiei creative, politicilor culturale, arhitecturii, artelor vizuale și filmului documentar și a fost primul director al AFCN. Prima conferință Creative Night Talks s-a încheiat la ora 22.00 cu un concert live şi special creat pentru proiect de trupa Kryptonite Sparks. Exploratori sonici, The Kryptonite Sparks sunt un power-trio incandescent, o combinație eclectică de indie, alternative și hard rock, cu influențe din Cream, Arctic Monkeys, Foals, Black Sabbath și Pink Floyd.

dr. Sorin Predescu (Director executiv Directia Judeteana pentru Cultura Timis & cadru didactic la Universitatea de Vest). 50 de ani, psiholog, lect. univ. dr. , cadru didactic la Universitatea de Vest Timișoara- departamentul de Științe ale Educației, Director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a.k.a. Casa Artelor. Căsătorit, doi copii. Fost canotor, fost actor, fost profesor de geografie, fost președinte al consiliului AFCN, fost debater, fost facilitator comunitar, fost ONG-ist. Pasionat de educație culturală, patrimoniu cultural, dezvoltare comunitară.

Andrei Ioan Racoviţan – feeder.ro & Unhidden, În anul 2009, Andrei Racovițan și Cristina Popa au fondat Save or Cancel, un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte și programe culturale și editoriale precum feeder.ro, Un-hidden Romania, digitizArte și Street Art București.

Mihaela Ghita (redactor la Radio România Cultural și manager cultural în cadrul Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință). În colectivul de Știință al RRC din anul 1988, a realizat emisiuni în care a promovat știința și cercetarea românească (Totul despre Internet, Internauții, Planeta Radio – Știința la ea acasa, Actualitatea științifică, Storymania).

Absolventă a Facultății de Geologie și Geofizică, a profesat ca cercetător timp de 10 ani în Institutul de Geologie al României cu studii de micromagnetism pe situri arheologice neolitice. În anii 2010 și 2012 a absolvit licența și master la Universitatea Națională de Arte, departamentul Foto-Video și Prelucrare Computerizată a Imaginii. Este interesată de arta contemporană, în special de arta noilor media și începând cu anul 2016 se ocupă în mod constant de promovarea artei și artiștilor români care folosesc tehnologia și conceptele științifice, ca limbaj de exprimare artistică. Realizează și coordonează la postul Radio România Cultural rubrica ”Dimensiunea Științifică a Artei”, difuzată zilnic de luni până vineri. În peisajul media este singura rubrică de artă difuzată în cadrul unei emisiuni de știință. În 2018,  a inițiat și coordonat proiectul Fusion – primele rezidențe artistice în institute de cercetare, o premieră pentru România. În 2021,  a coordonat Fusion:AIR, cea de a doua ediție a rezidențelor artistice în institute de cercetare. Din 2019,  este vicepreședinte și membru co-fondator al Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință și ambasadoare pentru domeniul art&science.

Conferinţele Creative Night Talks au avut ca punct de plecare comunitatea creativă coagulată în jurul Revistei Atelierul dar și cele ale altor profesioniști în domeniu și și-au propus să ofere un context atât pentru abordări inedite dar și pentru noi colaborări în cadrul industriilor creative. Cum aceste nișe au fost profund afectate de efectele pandemiei, conferinţele au deschis subiecte multidisciplinare şi transdisciplinare, ce au fost abordate de speakeri cu experienţă și au avut în centru modul în care fiecare antreprenor s-a adaptat la schimbările din ultimele luni și cum şi-a regândit afacerea creativă.

Conferințele Creative Night Talks sunt moderate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, cofondatoare a Revistei Atelierul, doctor în istoria artei și curator independent.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

#CreativeNightTalks

Un proiect Asociaţia Atelierul de Creaţie (Revista Atelierul)

Partener strategic: Messe Frankfurt

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Radio Timișoara, AGERPRES; Zile și Nopți, Iqads, Spotmedia, Zeppelin, Igloo, MagMob, Depoul de Artă Urbană, Cațavencii, Știri de Timișoara, Ziarul Actualitatea, Evenimente Bănățene, The Institute, Modernism, PRwave, Observator Cultural, Feeder, Munteanu, SMARK.

Edițiile anterioare Creative Night Talks sunt disponibile pe site, pe și pe pagina de Facebook.